#64 Faste – fem år senere
28. juni 2024
Kan man blive slankere, sundere og leve længere ved at faste? Det forsøgte vi at svare på i afsnit 27, tilbage fra 2019. Men meget kan jo ske på fem år og i lyset af den seneste tids mange positive artikler om faste, besluttede vi, at det var tid til at kaste endnu et kig på fænomenet – denne gang guidet af spørgsmål fra vores ”lytterpanel”. Lyt med og hør hvad man egentlig ved om effekten af faste på alt fra blodsukker, inflammation og aldring til tarmsundhed og risiko for spiseforstyrrelser.
Kilder:
- Megafonundersøgelse, foretaget for Fuldkornspartnerskabet, der viser, hvor mange danskere, der (efter eget udsagn) faster.
- Metaanalyse fra 2023, der undersøger, om fastediæter er en bedre vægttabsstrategi end ikke-fastediæter.
- Bred oversigtsartikel fra 2023, lavet for at informere “Nordic Nutrition Recommendations” (der er grundlaget for De Officielle Kostråd) om evidensen for at anbefale tidsbegrænset spisning.
- En bred, systematisk oversigtsartikel fra 2023, der blandt andet undersøger hvor nemt det egentligt er at følge faste-diæter.
- Studie fra 2021, der undersøgte hvor mange, der fortsat fulgte 5:2-diæten efter et interventionsforsøg, sammenlignet med klassisk kalorierestriktion.
- Systematisk oversigtsartikel og metaanalyse fra 2023 af effekten af periodisk faste på sult, appetit og trang til at spise, sammenlignet med anden kalorierestriktion.
- Interventionsstudie fra 2023, der sammenlignede effekten af tidsbegrænset spisning med tilsvarende kalorierestriktion på blodsukkerkontrol.
- Interventionsstudie fra i 2024, der undersøgte effekten af faste sammenlignet med normal fordeling af kalorieindtaget på vægt og blodsukkerkontrol.
- En oversigtsartikel over oversigtsartikler og metaanalyser af studier, der undersøger effekten af forskellige faste-diæter på diverse kropsmål og sundhedsmål – herunder blodsukkerkontrol – sammenlignet med enten ingen intervention, forskellige diæter eller blot kalorierestriktion, fra 2024.
- En oversigtsartikel fra 2018, der undersøger, om autofagi øges i særlig grad ved faste eller blot er en respons på madmangel, generelt.
- En oversigtsartikel fra 2022 der sammenligner effekten af kalorierestriktion på typiske helbredsmarkører hos personer med eller uden overvægt.
- Endnu en systematisk oversigtsartikel og metaanalyse af studier på tidsbegrænset spisning fra 2024, der undersøger om sundhedseffekter af faste alene kan tilskrives kalorieunderskud.
- Berlingske-artikel fra april med titlen: Eksperter om populær sundhedstrend: Der er ikke belæg for at sige, at det er særlig sundt.
- Systematisk oversigtartikel fra 2024, der undersøger hvordan forskellige former for faste påvirker sammensætningen af tarmbakterier – og hvilken effekt det kan have på sundheden.
- Videnskab.dk-artikel, hvor to danske eksperter fortæller om hvem, der er i særlig risiko for bivirkninger ved forskellige former for faste. https://videnskab.dk/krop-sundhed/periodisk-faste-nye-studier-viser-potentiale-og-risiko-ved-populaer-sundhedskur/
- Artikel, der gennemgår baggrunden for den opfattelse, at restriktioner medfører spiseforstyrrelser – og hvad nyere forskning har fundet.
Lyt til podcasten her: Apple Podcasts | Spotify | SoundCloud