Kan man tabe sig ved at skifte til Power Potatoes?

Siden 2020 har man kunnet købe en ganske særlig slags kartofler i forskellige supermarkeder. Kartoflerne hedder “Power Potatoes” og de promoveres med nogle ret vilde påstande:

  • 35% færre kulhydrater
  • 35 % færre kalorier
  • Højt fiberindhold

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt!

Og mange har derfor skrevet til mig og spurgt til produktet. De har været nysgerrige på to ting:

  1. Er påstandene sande?
  2. Kan man tabe sig ved at erstatte almindelige kartofler med kalorielette Power Potatoes?

Vi starter med det første: Kan det virkelig passe, at kartoflerne indeholder 35% færre kulhydrater og kalorier?

Ja, det kan det faktisk!

Kartoflen er en særlig sort, der vokser hurtigere end de fleste andre kartofler og derfor ikke når at optage lige så meget næring. [Kilde]

Men inden du tolker tallene som, at Power Potatoes er et vægttabs-mirakelmiddel, er det værd lige at sætte tallene lidt i perspektiv.

Spørgsmålet er nemlig, om dette lavere kalorieindhold rent faktisk er relevant.

(Spoiler: Det er det formentlig ikke.)

Da Power Potatoes er et alternativ til almindelige kartofler, så giver det mening at regne på, hvor stor en kaloriemæssig forskel det gør at erstatte dem med Power Potatoes.

Kogte kartofler har i forvejen en lav energitæthed – ifølge DTU’s database er den 85 kcal/100 g.

35% færre kalorier betyder, at de så kun indeholder 55 kcal/100 g.

(Der står 48 kcal på posen, men da det er rå kartofler, tager jeg udgangspunkt i en normal, kogt kartoffel og regner derfra.)

Erstatter man 200 g normale kartofler med Power Potatoes, sparer man altså 2×30 kcal = 60 kcal.

Hvis den portion kartofler er en del af et måltid på fx 600 kcal, svarer de sparede 60 kcal i det måltid til 10% af måltidets kalorieindhold.

Ud af et dagligt kalorieindtag på fx 1.800 kcal, vil 60 kcal udgøre 3%.

Spiser man sådan et måltid to gange om ugen, så vil den samlede effekt af at erstatte normale kartofler med Power Potatoes være, at man indtager 120 kcal mindre den uge.

Det svarer til ca. 1% af ugens kalorieindtag.

Og det er selvfølgelig kun hvis man ikke kompenserer – fx ved at putte lidt mere smør på, når nu det er “light-kartofler” 😉

(Der er 120 kcal i én spiseskefuld smør.)

At spise 1% færre kalorier har sandsynligvis ingen effekt på vægten.

(Dette er i øvrigt et godt eksempel på, at store procentmæssige ændringer ikke er relevante, når tallet i forvejen er lavt.)

Det var kalorierne.
Nu til kostfibrene.

For har Power Potatoes virkelig et højt indhold af kostfibre, som der påstås på indpakningen?

Det kommer an på, hvad man forstår ved “et højt fiberindhold”.

Ifølge Fødevarestyrelsens vejledning om anprisninger på fødevarer, må man skrive højt fiberindhold på sit produkt…

“…hvis produktet indeholder mindst 6 g fibre pr. 100 g eller mindst 3 g fibre pr. 100 kcal.”

Power Potatoes falder lige indenfor, da de indeholder 1,6 g per 48 kalorier (rå kartoffel) – svarende til 3,3 g/100 kcal.

Deres påstand er altså korrekt, baseret på, at produktet opfylder kravene til brugen af den anprisning.

Men får du reelt flere kostfibre ved at erstatte fx 200 g almindelige kartofler med 200 g Power Potatoes?

Nej.

For helt normale kartofler indeholder stort set samme mængde kostfibre (1,4 g/100 g) som Power Potatoes.

Lige så interessant er det, at konserveskartofler (dem på glas) har et markant højere indhold af kostfibre end Power Potatoes.

De indeholder nemlig hele 2,3 g kostfibre per 100 g.

Og da de har et næsten lige så lavt kalorieindhold som Power Potatoes (56 kcal/100 g) indeholder de faktisk 4,3 g kostfibre/100 kcal.

Man kunne fristes til – helt korrekt – at skrive “30% flere kostfibre end Power Potatoes” 😜

Nå, det var et sidespor. (Undskyld.)

Det, der nok er mest relevant, er, hvorvidt Power Potatoes i realiteten en god kilde til kostfibre.

Og det kommer helt og aldeles an på, hvad du sammenligner dem med.

Sammenlignet med de fødevarer, vi normalt anser som rige på kostfibre, falder anprisningen noget til jorden:

Du får fx over fem gange så meget kostfiber ved at spise 100 gram havregryn eller rugbrød end ved at spise 100 gram Power Potatoes.

Det korte af det lange er, at alt hvad Power Potatoes påstår, er korrekt – men det er formentlig ikke relevant for langt de fleste.

Og jeg siger “langt de fleste” af en årsag.

For Power Potatoes har jo netop et samarbejde med Diabetesforeningen.

Har man type 2-diabetes, så er skiftet til Power Potatoes én lille ting, blandt mange, man kan gøre for at reducere blodsukkerstigninger en smule efter et måltid.

Hvorvidt den slags “micro-managing” gør en reel forskel for mennesker med type 2-diabetes, må høre et andet nyhedsbrev til.

Men du skal ikke forvente et vægttab ved at erstatte almindelige kartofler med Power Potatoes.

Vigtigere endnu:

Kartofler er måske den sidste fødevare, vi har brug for i en light-version, for at gøre den vægtvenlig. For ikke nok med, at de – som allerede nævnt – er kalorielette. De mætter også virkelig meget per kalorie.

Ja, faktisk er helt almindelige, kogte kartofler den fødevare, der mætter mest per kalorie, af alle fødevarer, der er testet [kilde].

Jo mere en fødevare mætter per kalorie, jo færre kalorier får man, før man er mæt.

Det er vigtigt at understrege, fordi mange desværre tror, at kartofler “feder”, fordi de indeholder stivelse. En påstand, der udspringer af hele low carb-bølgen, men som altså er helt forkert.

Der er intet særligt “fedende” ved stivelse – eller andre kulhydrater, for den sags skyld – og stivelsesindholdet i en fødevare fortæller intet om fødevarens effekt på vægten.

Så for at gøre en lang historie kort:

Påstandene på Power Potato-posen er, så vidt jeg kan finde frem til, sande.

Men det gør formentlig ingen reel forskel for dit indtag af kalorier – eller kostfibre – at skifte normale kartofler ud med Power Potatoes.

Og hvis du troede normale kartofler skulle undgås, så håber jeg, at du nu er frisk på at putte dem på menuen igen 😊

Det var alt om kartofler for denne gang! Og det var vist ikke så lidt endda😅

Morten Elsøe

Ha’ en god dag!

– Morten Elsøe, MadroInstituttet

Tilmeld dig MadroInstituttets nyhedsbrev

– så misser du aldrig mere artikler som denne.

Intet i denne artikel er en kritik af Power Potato. Det er blot et forsøg på at sætte produktets kvaliteter i perspektiv – især til dig, der læser “færre kalorier” som “hvis jeg skifter til dem, kan jeg tabe mig”.