Vi er ikke fornuftsvæsener.
Vi er vanedyr.

Alle, der arbejder med adfærdsændringer, kommer på et tidspunkt til en hård erkendelse:
Gode råd og gode argumenter har en forsvindende lille effekt.
Men hvorfor er det egentlig sådan? Jo, det korte svar er, at begge dele taler til fornuften. Og det virker ikke, når det er vaner, der driver adfærden.
Vores vaner har langt mere magt over vores liv end vi tror. Det er i høj grad dem, der afgør, hvad vi gør igen og igen, dag efter dag, år efter år – også selvom vi siger vi vil gøre noget andet.
Desværre er især vores dårlige vaner – dem, der belønner os nu, men skader os på sigt – svære at bryde.
De er immune overfor gode intentioner og selv når det lykkes os at kæmpe imod dem i en periode, vender de typisk tilbage, så snart vi giver slip.
Vil vi hjælpe andre – fx til en sundere krop og flere sygdomsfri år – bliver vi nødt til at have konkrete redskaber til at ændre deres vaner, så de ikke blot handler anderledes i en kort periode, men resten af deres liv.
Med andre ord: Vi skal ikke kun hjælpe dem i gang. Vi skal hjælpe dem til at blive ved.

Hvad får du?

Konkrete redskaber

Sundhedspsykologi er komplekst. Og viden om det er ubrugeligt, hvis ikke det kan omsættes til praksis. Med fagligheden som fundament, har vi den praktiske udførsel i fokus. Det betyder, at du ikke bare lærer hvad der motiverer: du lærer hvordan du motiverer – og du lærer ikke bare om vaner: du lærer hvordan du ændrer dem.

Struktureret spørgeteknik

Hvis folk skal ændre adfærd, skal de forstå deres nuværende. Det kræver refleksion. Men “gode råd” og lukkede spørgsmål forhindrer folk i at tænke. På uddannelsen lærer du at stille de rigtige, åbne spørgsmål, på de rigtige tidspunkter, så dine klienter kan fjerne forhindringer og finde løsninger. Så slipper du for presset for at skulle gøre det.

Masser af træning

Hvordan ved du om redskaberne virker? Ved at prøve dem. VaneCoach™-uddannelsen består af lige dele teori (med praktisk fokus) og øvelser. Du bliver både holdt til ilden og holdt i hånden, og lærer hvordan det er at sidde på begge sider af bordet: både som coach og klient. På den måde sikrer vi, at du ender med at føle dig kompetent.

Rejsen

Vores kursister siger ofte, at VaneCoach™-uddannelsen har været som en rejse.
Fra en følelse af frustration over ikke at kunne finde de rette løsninger på deres klienters problemer, til en følelse af ro ved at vide, at det ikke længere er deres opgave.
Men også en rejse ind i en dybere forståelse af egne udfordringer – både med mad og krop, og meget andet i livet – og hvordan de løser dem.
En rejse til et arbejdsliv, der giver mening.

Hvad siger tidligere kursister?

VaneCoach™-uddannelsen kørte første gang i 2016. Siden da har vi uddannet over 700 passionerede mennesker.
Læs hvad tidligere kursister mener om VaneCoach™-uddannelsen, her:
Celestine
VaneCoach-uddannelsen har givet mig konkrete og håndgribelige værktøjer til endnu bedre at kunne hjælpe mine klienter hen mod et mere fleksibelt forhold til mad og spisning, bevægelse og egen krop.

– Celestine Maria Nilsson, PB i ernæring og sundhed,
personlig træner, Vane- og OverspisningsCoach.

VaneCoach-uddannelsen har hjulpet mig med at give mine klienter konkrete værktøjer til at gå fra tanke til handling

– Ivalo Bech, personlig træner og Vane- og OverspisningsCoach

Ivalo
Morten
Jeg valge VaneCoach-uddannelsen, fordi jeg manglede redskaber til at hjælpe mine atleter i mål. VaneCoach-uddannelsen gav en metodisk tilgang til coaching, viden og masser af sparring ift. at være en bedre coach. Det har vidst sig, at være det vigtigste, jeg har gjort for min coaching virksomhed gennem de 10 år jeg har arbejdet med mennesker. Jeg kan på det varmeste anbefale VaneCoach uddannelsen, som med Morten Elsøe og Anne Gaardmand i spidsen er et must, hvis man arbejder med coaching. Topkarakter herfra.

– Morten Tillitz, Cand.Sient Idræt og Sundhed

Jeg fik de optimale redskaber til at hjælpe mine borgere til at have succes med at ændre deres uhensigtsmæssige vaner – både når det gælder overvægt, motion, rygestop og alkohol. Og så er jeg personligt blevet meget mere bevidst om mine egne vaner og i stand til at ændre dem. Uddannelsen har beriget mit liv og jeg kan 100% anbefale VaneCoach-uddannelsen. Morten Elsøes og Anne Gaardmands undervisning er opbygget meget professionelt.

– Petra Grünewald, Vane- og OverspisningsCoach

Petra
Sofie
Jeg troede kun, jeg gjorde det for at blive en bedre coach. Der blev jeg snydt. Det var mindst lige så meget for mig selv. Det udviklede mig som menneske, og det var i et fællesskab, hvor man følte sig hørt, støttet og ikke følte sig alene. Det er stensikkert en uddannelse, der er uundværlig, hvis man arbejder som coach, men for mig personligt er den også uundværlig.

– Sofie Buus, Vane- og Overspisningscoach samt VaneTerapeut

Dine undervisere

VaneCoach™-uddannelsen er skabt af Anne Gaardmand og Morten Elsøe, og de står hver for ca. 1/3 af undervisningen. Når de ikke er på, undervises du af Matilde Gunge, der har været fast underviser på uddannelsen siden 2018.
Udover underviserne, møder du vores veloplagte coachtræner-team, der altid står klar til at svare på spørgsmål og assistere under øvelserne. Coachtrænerne er anført af Mie Løwe i København og Ginta Frempong i Aarhus.
Anne Gaardmand
Anne Gaardmand

Anne er udvikleren. På et fundament af årevis af erfaring og bred teoretisk forståelse, omsætter Anne kompleks videnskab til praktiske redskaber.

Både VaneCoach™-modellen og DART®-redskabet til behandling af overspisning er Annes kreationer – sammen med et væld af små konkrete værktøjer til madro og livsglæde.

Morten Elsøe
Morten Elsøe

Morten er den udadvendte. Han kæmper for en sundhedsdebat fri for skadelige madmyter og misforståelser om motivation.

Morten har i en årrække været en markant stemme i sundhedsdebatten, hvor han bekæmper misinformation i medierne og hjælper danskerne til at fokusere på det, der giver mening.

Matilde Gunge
Matilde Gunge

Matilde er praktikeren. Hun underviser, med udgangspunkt i sine egne klienter, i at bruge VaneCoach™-modellen.

Som mor til to drenge og gift med en aktiv mand, kender hun personligt alt til et dagligt liv, der gør det svært at prioritere sig selv. Matildes undervisning er empatisk og energisk.

Din fremtid

Som VaneCoach™ har du mange muligheder.
Arbejder du allerede med sundhedsfremme – fx i kommunen, hos lægen, på sygehuset eller i fitnesscenteret – bliver dit arbejde nemmere og dine resultater bedre.
Vælger du at blive selvstændig, bliver du en del af et stort, landsdækkende netværk af VaneCoaches.
Hvad fremtiden reelt byder på for dig, ved vi ikke. Det eneste vi ved er, at du bliver bedre til at hjælpe andre.
Hvordan du vil bruge det, er op til dig.

Spørgsmål og svar

Hvem er uddannelsen til?

Jeg arbejder ikke med sundhed. Kan jeg bruge VaneCoach-uddannelsen, alligevel?

Ja. VaneCoaching er baseret på en generel coaching-model, som man kan bruge til alle typer af adfærd og beslutninger.

Eksemplerne, vi bruger på uddannelsen, handler typisk om mad og træning, søvnvaner, mobilvaner og arbejdsmæssig produktivitet – men modellen egner sig også godt til arbejdet på et jobcenter, arbejdet med elever, der mangler motivation og meget andet.

Hvad arbejder folk, der tager VaneCoach-uddannelsen, typisk med?

VaneCoach-uddannelsen tiltrækker mange forskellige faggrupper og professioner.

De mest typiske er: Professionsbachelorer i ernæring og sundhed, personlige trænere og kostvejledere, selvstændige coaches, kommunale sundhedskonsulenter, fysioterapeuter, sygeplejersker og ansatte i jobcentre.

Derudover har vi ofte fornøjelsen af lærere og pædagoger, lægesekretærer og læger, psykologer, psykoterapeuter og kokke – fx ansatte i skolekøkkener – og ikke mindst: personer, der er midt i et karriereskifte.

Giver det mening at tage VaneCoach-uddannelsen, hvis jeg har en professionsbachelor i Ernæring og sundhed?

JA! VaneCoach-uddannelsen er faktisk oprindeligt “designet” til at hjælpe ESU-uddannede med at omsætte deres store viden om blandt andet sundhedspsykologi til praksis. For at kunne bruge det, man har lært, skal man simpelthen vide, hvad man skal sige, når man sidder overfor en klient. Og det lærer du på VaneCoach-uddannelsen.

Skal jeg have nogen uddannelse eller forkundskaber for at kunne tage VaneCoach-uddannelsen?

Nej. Alle er velkomne. Alt, hvad man skal kunne, for at lære VaneCoaching, lærer man på uddannelsens tre moduler. Skal man arbejde med spisevaner, giver det dog god mening at vide noget om ernæring – især typiske madmyter og udbredte misforståelser. Det får du viden om på vores Kostvejleder-uddannelse.

I det hele taget fungerer VaneCoaching rigtigt godt i samspil med både forskellige fagområder og forskellige terapeutiske tilgange. For uanset hvad man hjælper folk med, så er vaneændringer en forudsætning for succes.

Kan man tage VaneCoach-uddannelsen kun for sin egen skyld?

Ja. På hvert hold er der altid nogle, der primært er der af personlige årsager. Og de fleste er der også for at blive klogere på deres egne vaner – især dem, der handler om mad og træning.

Men VaneCoach-uddannelsen er en praksisuddannelse. Det betyder, at man som deltager både skal coache andre og blive coachet af sine medkursister – uanset om man skal arbejde med coaching efterfølgende.

Kan man bruge VaneCoaching i arbejdet med spiseforstyrrelser?

Som uddannet VaneCoach får du adgang til OverspisningsModulet. Her får du redskaber til at arbejde med overspisning – også tvangsoverspisning/BED – og i øvrigt til at kunne hjælpe klienter fra overfokus på mad og krop, til madro og kropsro.

VaneCoach-uddannelsen giver dig ikke redskaber til at arbejde med spiseforstyrrelser. Men hvis du enten allerede har, eller senere får, faglig viden om spiseforstyrrelser, vil du kunne bruge VaneCoaching i dit arbejde.

I undervisningen har vi dog stort fokus på, hvordan man undgår at bidrage til spiseforstyrrede tanker og adfærd med sin coaching.

Jeg har en anden coaching-uddannelse. Giver det mening for mig at tage VaneCoach-uddannelsen eller er der for stort overlap?

Hvis du sender en mail til os og skriver hvilken coaching-uddannelse du har, så hjælper vi dig med at finde ud af om, den overlapper med VaneCoach-uddannelsen. Mailadressen er: kontakt@madroinstituttet.dk.

Lektier og eksamen

Hvor meget skal jeg læse på VaneCoach-uddannelsen?

Du får udleveret en VaneCoach-model, som du bruger når du coacher, og en manual, der uddyber, hvordan man bruger modellen. Derudover er der ingen påkrævet læsning på VaneCoach-uddannelsen. Heller ikke mellem modulerne.

Undervejs anbefaler vi forskellige artikler og bøger, som du kan dykke ned i når du er færdig på uddannelsen – hvis du har lyst.

Hvor meget tid skal jeg sætte af mellem modulerne til forberedelse?

Mellem hvert modul forventer vi, at du coacher og bliver coachet minimum fem gange. For at kunne dette, skal du sætte 10-15 timer af. Da der typisk er fire uger mellem modulerne, er det ca. tre timer per uge – gerne mere.

Jo mere du øver mellem modulerne, jo større udbytte får du af VaneCoach-uddannelsen.

Er der en eksamen?

Uddannelsen afsluttes med en komplet coaching-session. Du får et diplom for at have gennemført uddannelsen, hvis du har været til alle tre moduler, deltaget i øvelserne og fulgt VaneCoach-modellen i den afsluttende øvesession.

Der er altså ikke nogen eksamen indbygget i uddannelsen. Vi tilbyder til gengæld eksamen som et tilkøb til dig, der gerne vil på vores interne henvisningsliste. Du kan læse mere om eksamen, her.

Betaling og finansiering

Hvor lang tid går der fra jeg tilmelder mig, til jeg får første faktura?

Du får typisk fakturaen samme dag, som du tilmelder dig, eller dagen efter. Tilmelder du dig op til en weekend, får du den typisk mandagen efter. Går der mere end tre dage, så skriv til Heidi på kontakt@madroinstituttet.dk.

Kan jeg betale for uddannelsen i rater?

Ja, det kan du sagtens. Du har mulighed for at betale over tre, fem eller 12 rater. Den første rate får du umiddelbart efter tilmelding. De næste rater falder hver d. 1. i månederne efter.

Min arbejdsgiver vil muligvis betale, men har brug for mere info. Har I noget, I kan sende?

Det hjælper vi gerne med. Skriv til Heidi på kontakt@madroinstituttet.dk, så sørger hun for, at din arbejdsgiver får det, hun har brug for.

OBS! Hvis du ikke fik svar på dit spørgsmål, så husk, at du kan få en afklarende samtale med Anne Gaardmand. Skriv til kontakt@madroinstituttet.dk for at booke en tid.

Praktisk information

VaneCoach™-uddannelsen består af tre moduler. Undervisningen foregår i weekenden: fredag fra 16-20, samt lørdag og søndag fra 9-17 – i alt ca. 60 timers undervisning, inklusive pauser.
Uddannelsen afsluttes om søndagen på modul 3 med overrækkelse af diplomer. For at modtage et diplom skal du have fulgt undervisningen og deltaget i alle øvelserne på de tre moduler. Derudover skal du kunne coache tilfredsstillende gennem VaneCoach™-modellen.

I 2024 afholder vi uddannelsen i København til foråret (starter i februar) og i Aarhus til efteråret (starter sidst i september). Se datoer nedenfor.
Er du i tvivl om, hvorvidt VaneCoach™-uddannelsen er noget for dig? Så book en gratis samtale med Anne Gaardmand eller Morten Elsøe ved at skrive til kontakt@madroinstituttet.dk

København

Forår 2024
Modul 1: 2.-4. februar (fre-søn)
Modul 2: 8.-10. marts (fre-søn)
Modul 3: 5.-7. april (fre-søn)

Sted
Børns Vilkår
Trekronergade 26
2500 Valby

Aarhus

Efterår 2024
Modul 1: 20-22. september (fre-søn)
Modul 2: 1.-3. november (fre-søn)
Modul 3: 6.-8. december (fre-søn)

Sted
Business United
Mosevej 20B
8240 Risskov

Pris

23.500 kr.

Du kan vælge at betale det hele på én gang eller at dele betalingen i rater (se tilmelding).

Du kan tilmelde dig i tilmeldingsformularen herunder.

Tilmeld dig uddannelsen her

(Det er uforpligtende at tilmelde sig at få besked om datoer)

  Tilmelder du dig privat eller via en virksomhed? * PrivatVirksomhed

  Hvor vil du gerne tilmelde dig? (vælg)

  Hvordan vil du gerne betale? (vælg)

  Tilmeldingen er juridisk bindende *
  Bliver du forhindret i at deltage, kan vi forsøge at sælge din plads til en fra ventelisten. Gebyret herfor er 750 kr.
  Forstået

  Godkender du vores privatlivspolitik? *
  Ja

  Godkender du vores handelsbetingelser? *
  Ja

  Virusudbrud og onlineundervisning *
  I tilfælde af, at kurset ikke kan afholdes pga. specifikke omstændigheder, såsom coronavirus, godkender jeg hermed at kurset kan afholdes online
  Forstået

  Websitet er beskyttet af reCAPTCHA. Googles privatlivspolitik og vilkår gælder.

  Har du spørgsmål?

  Skriv til os på mailen kontakt@MadroInstituttet.dk