#19 Myter om kræft, kemo og alternativ behandling

Er kræft i virkeligheden en svamp, der lever af sukker og trives i et surt miljø? Eller har de alternative eksperter mon (igen igen) misforstået noget? Internettet bugner af misinformation om kræft og kemoterapi – typisk med alternative behandlere som afsendere. Det skaber unødig frygt for virksom behandling og forer lommerne hos en hær af moderne kvaksalvere.

I denne ekstra lange episode, får vi hjælp af overlæge og patolog, Jan Lindebjerg, til at punktere de 10 mest udbredte myter om kræft. Herunder kan du læse hvilke – og finde links til de videnskabelige artikler og blogs vi henviser til undervejs i episoden:

Myte nr. 1: “Kræft er en moderne livsstilssygdom”

Hvis folk skal lokkes til at købe “naturmedicin” mod kræft, skal de først bildes ind, at kræft ikke er naturligt. At det er et produkt af en unaturlig, moderne livsstil, fyldt med farlig kemi. Men kræft er naturligt og har sandsynligvis eksisteret siden tidernes morgen i alle komplekse biologiske organismer.

Referencer:

Myte nr. 2: “Kemoterapi slår dig ihjel!”

Skræmmekampagner mod konventionel behandling er helt centralt for markedsføring af de alternative. Dette gælder især på kræftområdet, hvor myter om kemoterapi har spredt sig til alle hjørner af samfundet, med hjælp fra blandt andre “Radiodoktoren” (Carsten Vagn Hansen). Men selvom kemoterapi er hård kost og nogle gange bruges, selvom man måske ikke skulle, så er historierne om både manglende effekt og farlige bivirkninger voldsomt misvisende.

Referencer:

Myte nr. 3: “Kræft er i virkeligheden en svamp.”

Dette var den første kræftmyte, der fangede Jan Lindebjergs opmærksomhed. Som patolog kigger han på kræftceller i mikroskop hver eneste dag, og disse celler har absolut intet med svampeceller at gøre.

Referencer:

Myte nr. 4: “Kræft forårsages af en syreholdig kost! (Og kan helbredes med natrium-bikarbonat).”

Dette er en af de myter om kræft, der (i min erfaring) i dag er mest udbredt. Myten udspringer af den generelle idé om, at al moderne sygdom stammer fra en syreholdig kost. Den idé er i nyere tid udbredt via bogen “The pH Miracle” af Robert O. Young – en naturopat, der kalder sig “doctor”, og som sidste år blev idømt 3 år og 8 måneders fængsel for kvaksalveri (at praktisere medicin uden autorisation), efter at have franarret kræftpatienter hundredetusindvis af kroner for en selvopfunden “basisk kur” (se mere, her).

Referencer:

Myte nr. 5: “Kræft lever af sukker, så sukker giver kræft og en sukkerfri kost kurerer!”

Sukker opfattes pt som den største synder i vores kost og får æren for alskens dårligdomme – fra overvægt og hyperaktivitet, til diabetes og kræft. Problemet er blot, at intet af det passer. Og er man kræftsyg kan det faktisk være et problem, hvis man bliver for sukkerforskrækket.

Referencer:

Myte nr. 6: “Alternativ behandling kan kurere kræft.”

Alle myterne om kræft har ét fælles formål: at promovere den verdensomspændende milliardindustri, der går under samlebetegnelsen “alternativ behandling”. Du skal ikke bruge lang tid på nettet for at falde over påstande om, at alt fra cannabis til homøopatiske opløsninger af pus fra fnatmideinducerede blærer (Psorinum), skulle kunne kurere din kræftsygdom. Desværre virker intet af det og alt peger på, at alternativ behandling dræber.

Referencer:

Myte nr. 7: “Bestemte fødevarer kan kurere kræft.”

Det vi spiser og drikker kan påvirke vores risiko for kræft. Alkohol er en særlig synder, men forarbejdet kød spiller også en relevant rolle. Omvendt er en kost rig på især frugt, grønt og fuldkorn forbundet med en lavere risiko for kræftsygdomme. Men intet af dette understøtter de store påstande om specifikke fødevarers kræftbeskyttende – eller sågar -kurerende – egenskaber. Og det kan faktisk være direkte farligt, hvis man tror, at grøntsagsjuice kan kurere kræft.

Myte nr. 8: “Lægerne/staten/medicinalindustrien holder kuren hemmelig!”

Kan man ikke argumentere med evidens, kan man altid appellere til konspirationteoretiserende tanker. Ikke én dag går, hvor jeg ikke støder på “forskerne/lægerne er i lommen på industrien”-påstanden, fra folk, der kalder sig skeptiske overfor konventionel behandling – men fuldstændigt ukritisk sluger påstandene fra alternative behandlere. Men kan det overhovedet lade sig gøre at skjule en kur mod kræft? Og hvem er interesserede i det?

Referencer:

Myte nr. 9: “Det er din egen skyld, at du har fået kræft”

Om kræftpersonligheder, at man ikke fik sagt fra, samt stress og kræft – samt selvfølgelig “holistisk sygeliggørelse” og det forfærdelige ved det.

Myte nr. 10: “Det sker ingen fremskridt i behandlingen af kræft.”

Jo, der gør. Trinvise forbedringer på alle områder indenfor opsporing, diagnose, pakkeløsninger og personliggjort medicin, øger langsomt, men sikkert overlevelse og livskvalitet for kræftpatienter. Mens alternative behandlere spreder misinformation og skræmmer folk væk fra virksomme behandlinger, fortsætter læger, forskere (og medicinalindustrien) med at gøre det de gør bedst: forbedre behandlinger til alles bedste.

Referencer:

Billedet til artiklen:
Mikroskopifoto af tyktarmen, hvor man kan se overgang fra normal tarmslimhinde (mod højre) til fuldt udviklet tarmkræft. Foto: Jan Lindebjerg, overlæge og patolog på Vejle Sygehus.

Lyt til podcasten her: Apple Podcasts | Spotify | SoundCloud